Een zakelijk ontwaken, blog, artikel over reflectie en grip

Bert, Laure en Karel zijn directeur/eigenaren en ieder heeft een goed lopend bedrijf. Meer dan eens hebben zij zichzelf betrapt op het blussen van brandjes, het in details verstrikt raken en een neiging tot micromanagement. Maar, zoals het gezegde gaat, “Van een afstand zie je meer”. En dat is precies wat zij ons vertelden na hun vakantie tijdens ons In-Remise moment.

Gedurende hun afwezigheid van kantoor, omringd door nieuwe landschappen en geïnspireerd door momenten van rust, kregen ze elk op verschillende locaties eindelijk de kans om te reflecteren op hun rol als leider en op de koers van hun bedrijf. Bij de één was dat tijdens een bergbeklimming, bij de ander op het strand liggend in een hangmat en bij Karel was dat tijdens een zeiltocht. Ze zagen in dat ze ondanks hun vastberadenheid om te slagen, vaak de focus verliezen op wat echt belangrijk is. Ze waren bezig met de dagelijkse problemen en vergaten daarbij vaak het grotere plaatje.

Terug in Nederland en in gesprek met ons, drong het tot de directeuren door dat hun rol meer moet zijn dan die van brandjesblusser. Zoals Karel het zei: “Ik wil me richten op het sturen van het schip in plaats van alleen maar water uit het ruim te pompen”. Alle drie realiseerden zich dat in de afgelopen jaren veel veranderd is en dat een hernieuwde visie geformuleerd moet worden. Er is behoefte aan een visie die de basis vormt voor het werken aan een cultuur van vertrouwen en die MT leden in staat te stelt om bij te dragen aan een gezamenlijk doel van het bedrijf. Hier kwam ook de vraag voorbij, of de directeuren wel de juiste mensen om zich heen hadden. Voor de één een pijnlijke vraag, maar voor allen het besef dat er nog veel moet gebeuren.

Terugkijkend op hun vakantie, waren de drie directeuren het eens dat het tijd is voor een nieuw hoofdstuk. Het werd duidelijk dat het tijd wordt om de dynamiek te veranderen en om te werken aan het vertrouwen. Te beginnen met het MT en het delegeren van zowel bevoegdheden als verantwoordelijkheden vanuit de focus op het realiseren van een gemeenschappelijk doel. Binnenkort zetten we met hen de eerste stappen op weg naar nieuwe inzichten en acties om hun bedrijven naar een volgende fase te brengen.

Heb je ook behoefte om jouw organisatie naar een volgend level te brengen, maar word je geremd door de waan van de dag? Neem dan contact op met In-Remise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *